Bo på krisecenter: Samtaleværktøj udbredes til 20 krisecentre
Mindst 70.000 kvinder bliver hvert år udsat for psykisk vold fra deres partner, og 38.000 kvinder udsættes årligt for fysisk partnervold. Mere end 30.000 børn er hvert år vidne til vold i hjemmet. Årligt kommer cirka 2.000 kvinder og 1.900 børn på krisecenter.
Når børn flytter på krisecenter, kan det være en oplevelse, der er vanskelig at forstå, sætte ord på og bearbejde for et barn.
Hjælper med at sætte ord på svære følelser
Samtaleværktøjet “Bo på krisecenter” er de første dansksprogede materialer til børn på krisecenter og skal hjælpe børnene med at udtrykke og sætte ord på følelser omkring vold, familierelationer, bekymringer og den svære overgang det er at komme til et krisecenter.
I 2022 udviklede Esbjerg Krisecenter samtaleredskabet og derpå blev redskabet udbredt til ti øvrige centre i regionen. Med støtte fra Ole Kirk’s Fond er ”Bo på krisecenter” nu udbredt til yderligere 20 krisecentre.
Med vores kendskab til det sociale område og krisecentrene vidste vi, at der manglede et godt samtalemateriale til børnene. Derfor valgte vi i Ole Kirk’s Fond at støtte udviklingen og nu også udbredelsen af dialogværktøjet til flere krisecentre for at støtte op om, at så mange børn som muligt på krisecentrene får hjælp til den svære samtale - direktør Karin Skjødt Hindkjær
En uvurderlig hjælp
Vive har netop gennemført en evaluering af samtaleværktøjerne, og resultaterne viser, at “Bo på krisecenter” har en positiv indvirkning på børnenes og mødrenes evne til at kommunikere om deres oplevelser og følelser.
Materialerne er også en stor hjælp for medarbejderne på krisecentrene, der siger, at de er lettilgængelige og fleksible, så de kan tilpasses det enkelte barn og barnets situation. Materialerne kan anvendes på forskellige måder og med forskellige intensiteter, så de kan indgå i et samspil med andre metoder og tilgange, som medarbejderne anvender.
- Materialerne er udviklet i samarbejde med FACE:IT, der er et pædagogisk dialogværktøj, som kan bruges til at understøtte børns følelsesmæssige udvikling; til at træne empati og til konfliktløsning.
- En del af dialogværktøjet indeholder ansigtet ’Bo’, som er en metalplade med flytbare magneter. Bo har vist sig at være en stor hjælp i arbejdet med børn og andre, som har svært ved at udtrykke sig følelsesmæssigt.
- FACE:IT kan bruges til at udtrykke dét, der er svært, og på en nænsom måde arbejdes der med følelser, der for barnet kan være svære at tale om.
- Gennem brug af FACE:IT bliver børn bedre til at forstå sig selv og andre.