I en ny bog fortæller unge gennem ord og kunst, hvordan de har oplevet en barndom med vold

| Kh Børnene er en ny bog til fagfolk om otte unge voksnes egne fortællinger om deres oplevelser med vold i familien. Med bogen gives et helt unikt og smerteligt indblik i de unges oplevelser af et børneliv med vold, trusler og massive svigt.

Kh Børnene er udgivet af Barndom Uden Vold med støtte fra Ole Kirk’s Fond, på forlaget Ordskælv, i partnerskab med Poesiens Hus. Gennem et halvt år har de otte unge voksne deltaget i et skriveforløb og kondenseret deres egne oplevelser.

”Det var på en gang utrolig barsk men også bydende nødvendigt at lytte til de unges fortællinger. Når børn og unge bruger deres stemmer på den her måde, bliver vi altid klogere! De er så seje, at de vælger at stå frem og dele ud af deres inderste fra barndommen. For at åbne vores øjne og hjerter for det der sker – til at hjælpe fagfolk, som arbejder for at gøre en forskel for voldsramte børn og familier, til endnu bedre at forstå og se.” siger Karin Skjødt Hindkjær, direktør i Ole Kirk’s Fond.

”De budskaber, der går igen i de her fortællinger formidlet af otte unge, som har givet os noget af deres inderste omkring deres voldelige opvækst er, at de som børn ikke blev lyttet til og at der ikke var den ene voksne, som kunne have beskyttet og støttet dem og dermed gjort hele forskellen. Det er to helt centrale budskaber til alle voksne. Lidt hjælp er bedre end ingen hjælp, så husk at gribe ind og gør hvad du kan - og du kan ikke gøre det værre ved at gribe ind. Det er allerede slemt. Vi er derudover som samfund nødt til at handle systemisk og udvikle nye, innovative løsninger for at forbedre forholdene for voldsudsatte børn. Det kræver, bl.a. at vi begynder at arbejder tættere sammen på tværs af fagområder for at sikre bedre beskyttelse og støtte ligesom vi også skal blive bedre til at hele voldsudsattes børns traumer” siger Line Rasmussen, projektchef for det sociale område i Ole Kirk’s Fond.

Download bogen 

”Når vi bruger en kunstnerisk udtryksform, er det for at gøre det lettere at lytte til det, der er svært. Nu har børnene fortalt deres hemmeligheder, så er det op til os som velfærdssamfund og ansvarlige voksne at lytte og finde modet til skabe de systemforandringer, der er behov for”, siger Lisbeth Jessen, direktør i Barndom Uden Vold. Se foto med Lisbeth Jessen, der holder bogen. 

Læs mere om Barndom Uden Vold

Om barndomme med vold i Danmark

2 til 4 børn i hver klasse lever i familier med vold. (VIVE 2021)

Vold kan gå i arv mellem generationer, hvis ikke børnene bliver hjulpet i tide.

Det koster 2,3 mia. kr. om året, når vi ikke får stoppet vold mod børn, bl.a. tabt arbejdsfortjeneste, krisecentre, afsoning, sagsomkostninger mm. (Rambøll 2019)

Danskerne ved, at psykisk vold mod børn er ulovligt, men 18 % svarer, at de har svært ved at gribe ind.

En opvækst med vold kan have store konsekvenser langt ind i voksenlivet med traumer, ensomhed, kriminalitet, misbrug, selvmord, selvskade, nedsat evne til at indgå i sociale sammenhænge.

Børn, der har oplevet vold i familien, fortæller, at én eneste person kunne have gjort hele forskellen, men at den ene aldrig kom eller kom alt for sent.

OM BARNDOM UDEN VOLD

Barndom Uden Vold er en forening, som vil gentænke den hjælp, som voldsramte børn og familier i dag får tilbudt – det skal ske i et tæt samarbejde med førende fagfolk, private og offentlige organisationer på tværs af sektorer. Sammen vil de skabe holdbare løsninger, som er velforankret i de systemer, som skal være med til at gribe ind inden volden sker, sikre målrettet hjælp når den sker og bidrage til at vi får endnu flere børn, som vokser op uden vold i deres barndom. Barndom Uden Vold er igangsat som en mangeårig indsats af Ole Kirk’s Fond og stiftet som en forening i samarbejde med Bikubenfonden.