Flere kommuner får nu mulighed for at tilbyde mødregrupper til nybagte mødre, der er nye i Danmark
”Hvor meget sover Ali, og er han egentlig begyndt på grød?” Der er mange ting at sætte sig ind i, når man er nybagt mor. Derfor har DRC Integration etableret mødregrupper for nybagte mødre med flygtningebaggrund og ikke-vestlig indvandrerbaggrund. Mødrene bliver henvist af sundhedsplejen, og har af forskellige årsager takket nej til traditionelle mødregrupper. Ofte er det på grund af manglende sprogkundskaber eller utryghed.
I mødregruppen udveksler kvinderne ikke bare erfaringer og lærer af hinanden. De får også besøg af sundhedsplejen og af andre ressourcepersoner, som de ikke bliver præsenteret for i en almindelig mødregruppe. Fx tandplejen, den lokale daginstitution, børnebiblioteket, en job- og uddannelseskonsulent eller en sprogstimuleringskonsulent.
Og nu er der hjælp på vej til endnu flere mødre, der er nye i Danmark. Over de kommende tre år kan mange flere babyer og deres mødre nemlig blive en del af Ny mor i Danmark, når DRC Integration udvider netværket til i alt ti kommuner. Indsatsen blev etableret med støtte fra Ole Kirk’s Fond, og vi støtter nu også udvidelsen til flere kommuner i Danmark.
Hver krone kommer tre gange igen
DRC Integration har de seneste to år samarbejdet med sundhedsplejen og lokale boligsociale helhedplaner om at opbygge Ny mor i Danmark. Evalueringer viser, at mødregrupperne forebygger barselsisolation og ensomhed og fremmer en tryg start på livet for babyerne.
Men det er ikke bare de nybagte mødre og deres babyer, der nyder godt af Ny mor i Danmark. Ifølge Økonomer Uden Grænser er der nemlig også god økonomi i mødregrupperne for kommunerne. Organisationen har foretaget en SROI-analyse af Ny mor i Danmark som estimerer, at for hver krone der bliver investeret, opnås et afkast på 3,30 kr. Med andre ord får kommunen sin investering mere end tre gange igen henover børnenes første 18 leveår.